Bedrijfsprocessen automatiseren. Waar begin ik?

Stel je eens voor dat al je bedrijfsprocessen vanaf nu automatisch verlopen. Dat scheelt je een hoop dagelijkse, terugkerende taken. Op die manier houd je veel tijd over voor andere werkzaamheden waarmee je je bedrijf nog meer kan laten groeien. Klinkt ideaal, toch?

Het automatiseren van processen zorgt voor een enorme tijdswinst, het maken van minder (of geen) fouten en betere kwaliteit. Steeds meer bedrijven zetten daarom in op het automatiseren van bedrijfsprocessen. De definitie van bedrijfsprocessen automatiseren is: het vervangen van menselijke arbeid door machines of computers en computerprogramma’s, in een geordende bundeling van activiteiten in relatie tot de productie van goederen en/of diensten. 

De voordelen van automatiseren

Bedrijfsprocessen automatiseren helpt jou om je doelen (sneller) te bereiken. Je houdt meer tijd over om te groeien met je bedrijf omdat bepaalde, terugkerende werkzaamheden automatisch gaan. Hier hoef je dus geen extra tijd meer aan te besteden. Op de langere termijn scheelt dit een hoop tijd én geld. Dit betekent dat je kosten bespaart, maar tegelijkertijd ook de omzet verhoogt. Je zult zien dat klanten vaker tevreden zijn omdat de werkzaamheden sneller verlopen.

Dit zijn de voordelen van het automatiseren van processen:

Wat kost het automatiseren van processen?

  • Klanttevredenheid stijgt
  • Je bedrijft groeit
  • De omzet verhoogt zichzelf
  • Je bespaart tijd én geld

Voordat je kunt beginnen met automatiseren, moet je eerst de bedrijfsprocessen digitaliseren. Dit kan bijvoorbeeld met maatwerksoftware. Steeds meer bedrijven stappen over naar maatwerk software. Dit is een unieke software die zich steeds weer aanpast aan de verschillende bedrijfsprocessen. De software wordt specifiek naar jouw wensen gebouwd. Wat kost maatwerk software? De kosten van software op maat variëren enorm. Zo kost het laten ontwikkelen van een kleine applicatie een paar duizend euro. Een grote, complexere applicatie laten ontwikkelen kost veel meer geld. Het is dan ook heel afhankelijk van de grootte van het bedrijf, welke processen er zijn, wat de wensen zijn en welke doelen je hebt. Maatwerk software is een grotere, eenmalige investering voor je bedrijf, maar op den duur bespaart het veel tijd en geld. De processen groeien mee met het bedrijf en alles verloopt automatisch.

Waarom het automatiseren van processen relevant is

Een software die specifiek naar jouw wensen wordt gebouwd zorgt ervoor dat het systeem zichzelf altijd blijft ontwikkelen en automatisch meegroeit met nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. 

Als je processen automatiseert, wordt er meer werk verricht door de werknemers in minder tijd. Dit komt doordat er veel minder administratief werk overblijft en er worden nauwelijks meer fouten gemaakt. Medewerkers houden juist tijd over voor de strategische en menselijke kant van het werk. Op den duur bespaart dit veel tijd en geld. 

Waar moet ik beginnen?

Als je de keuze maakt om de bedrijfsprocessen automatisch te laten verlopen, is het inzetten van maatwerk software raadzaam. Maatwerk software wordt door steeds meer bedrijven ingezet. Het zorgt ervoor dat je systeem zichzelf blijft ontwikkelen. De eerste stap is het stellen van een doel.

Stap 1. Stel een doel

Je stelt jezelf de vraag: wat wil ik met de automatische software bereiken? 

Stap 2. Oriënteer de markt

Stap twee is het oriënteren van de markt van bestaande software ontwikkelaars. Er zijn heel veel bestaande software ontwikkelaars te vinden. Vergelijk deze ontwikkelaars met elkaar en wees vooral niet bang om vragen te stellen. Het is van belang dat je je goed voelt bij de keuze van jouw ontwikkelaar.

Stap 3. Betrek de eindgebruikers

Het is belangrijk om de eindgebruikers bij het proces te betrekken. Uiteindelijk maken de eindgebruikers het meeste gebruik van de software, dus het is van belang dat je weet wat hun wensen en doelen zijn.

Stap 4. Maak de werkprocessen inzichtelijk

Inventariseer elk proces binnen je organisatie zodat de werkprocessen inzichtelijk worden. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkelde software uiteindelijk efficiënter is.

Stap 5. Omschrijf de verwachtingen

Wat hoop je te verwachten van de ontwikkelde software? Maak van tevoren een lijstje met een aantal punten waar de software aan moet voldoen. Zo weet je zeker dat je alle verwachtingen duidelijk in kaart hebt gebracht.

Stap 6. Breng de huidige processen in kaart

Door de huidige bedrijfsprocessen in kaart te brengen, kom je er al gauw achter wat goed gaat en wat beter kan. Deze processen neem je mee bij het ontwikkelen van slimme software.

Stap 7. Return of Investment

Het is van belang om te weten of de ontwikkelde software zichzelf terug kan verdienen. Hier kom je achter door voorafgaand de ROI van de software te meten.

Stap 8. Denk toekomstgericht

Slimme software groeit mee met de organisatie en zorgt ervoor dat je systeem zichzelf blijft ontwikkelen. Houd hierbij rekening met de ontwikkelingen en doelstellingen in de toekomst.

Stap 9. Communiceer duidelijk

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip: communiceer duidelijk. Altijd. Sluit niets uit, doe geen aannames en zorg voor een concreet en helder plan.

Weet je na het lezen van deze blog nog steeds niet waar je precies moet beginnen? Geen probleem! Skrepr is specialist in het ontwikkelen van maatwerk software. Ons team van meer dan 50 professionals zorgt er samen voor dat wij de beste software bouwen. Wil je meer weten over het automatiseren van de bedrijfsprocessen? Praat vandaag nog met één van onze experts.

Related Articles

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *