Digitale bouwbedrijven hebben de toekomst

Bijna overal waar je komt, wordt ergens in de omgeving wel gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan je dagelijkse uitstapje naar de supermarkt, je ritje over de snelweg of de nieuwbouwwijk die bij jou in de buurt wordt gebouwd. Kortom: in Nederland wordt steeds meer gebouwd.

Dit heeft als gevolg dat bouwprojecten vaak onder tijdsdruk staan en dat er een binnen bouwbedrijven een groot tekort is aan personeel. Hier is een oplossing voor bedacht: digitalisering. Digitalisering in de bouw biedt heel veel kansen. Op dit moment wordt door veel bouwbedrijven nog te weinig actie ondernomen. Als bedrijf in de bouwsector is het dus van belang om in te spelen op deze steeds maar toenemende behoefte. De bouwsector is toe aan vernieuwing!

Het BIM model

Building Information Modeling, ook wel het BIM model genoemd, is een goed voorbeeld van het werken met digitalisering in de bouw. Het BIM model is een digitaal model waarbij alle relevante informatie tijdens het proces beschikbaar is voor alle aangesloten partijen. Het model wordt toegepast in elke fase van het bouw- en infrastructuurproces. Deze worden hieronder toegelicht.

De 11 fases van het BIM-model:

 1. Landmeten/Reality capture
 2. Planning, concept, 3D-ontwerp en prefabricatie
 3. Uitzetten en maatvoeren
 4. Grondverzet en nivelleren
 5. Nutsvoorzieningen
 6. Bouw
 7. Controle van de bouw
 8. Verbindende infrastructuur
 9. Faciliteitenbeheer
 10. Voltooiing: op tijd, op budget en volgens specificaties
 11. Structurele deformatiemonitoring

Over het algemeen zijn er veel bij de bouw aangesloten partijen. Voor een succesvol project is goede communicatie en een strakke planning tijdens het bouwproces essentieel. Het BIM-model kan hierbij helpen. Hierin worden onder andere de te gebruiken bouwmateriaal, de kosten en de afmetingen genoemd. Het BIM-model is dus opgebouwd in een aantal objecten die rekening houden met elkaar. Veel fouten worden hiermee ver vooraf in het proces al voorkomen. Uiteindelijk bespaart dit geld en tijd.

De voordelen van digitalisering in de bouw

Digitalisering in de bouw biedt geweldige mogelijkheden. Dit zijn de 5 meest belangrijke voordelen waarom bouwbedrijven moeten digitaliseren:

 1. Verandering in de manier van werken
 2. Tijdbesparend
 3. Hogere klanttevredenheid
 4. Betere bedrijfsresultaten
 5. Fouten worden voorkomen

Hieronder lichten we de 5 belangrijkste voordelen toe:

 • Verandering in manier van werken

Het eerste en misschien wel het belangrijkste voordeel: digitalisering verandert de manier van werken. Zo kan er in de 3D-ontwerpfase al slim gebruik worden gemaakt van digitale techniek. Door het bouwontwerp te beginnen met reality capture oplossingen wordt er een nauwkeurige uitgangsbasis gevormd. Denk hierbij aan drones. Sommige bouwbedrijven zetten drones in als meetmethode. Hiermee wordt de omgeving en het terrein in kaart gebracht, wat handig kan zijn voor het leggen van de kabels en leidingen. Op deze manier worden de meest kostbare fouten voorkomen. Niet alleen in de beginfase kan digitalisering worden toegepast. In principe kan er in de bouw in elke fase digitalisering plaatsvinden (denk aan het BIM model). Elke stap in elke fase kan bijdragen aan een productievere en veiligere manier van werken.

 • Tijdbesparend

Er wordt meer werk verricht met minder handen als het werkproces wordt geautomatiseerd. Door gebruik te maken van het BIM model is het mogelijk om de opbouw en de koste van een constructie te visualiseren en te analyseren. Bestaande informatie over projecten worden opgeslagen op één plek. De informatie hoeft dus niet meer lokaal of in hoofden van collega’s worden opgeslagen. Projecten worden winstgevender omdat ze ruim om tijd worden opgeleverd. Digitalisering zorgt uiteindelijk dus voor een sneller proces én meer winst. 

 • Hogere klanttevredenheid

Efficiënter werken en tegelijkertijd sneller resultaat leveren zorgt natuurlijk voor een hogere klanttevredenheid. Dit heeft als gevolg dat klanten bereid zijn terug te komen. Alle juiste informatie op één plek zorgt ervoor dat je sneller kunt reageren op actualiteiten en veranderingen in de markt. Beslissingen worden genomen op basis van feiten en niet meer op basis van aannamen.

 • Betere bedrijfsresultaten

Elk bouwbedrijf wil een gezonde marge, veilige werkomgeving en snel werk leveren. Digitalisering van de werkzaamheden zorgt ervoor dat er efficiënter kan worden gewerkt. Projecten worden winstgevender omdat ze ruim om tijd worden opgeleverd. De verkregen data uit het BIM model en 3D ontwerpen is consistent. Deze consistente data geeft waardevolle inzichten in de behoefte voor innovatie. Digitale systemen kunnen gegevens uitlezen en ontsluiten naar één centrale bron. De kennis die normaal gesproken ‘verborgen’ blijft, is door digitalisatie inzichtelijk. Dit zorgt voor betere bedrijfsresultaten.

 • Fouten worden voorkomen

Er zijn talloze voorbeelden van hoe digitaal werken het maken van fouten voorkomt.. Het BIM model is hier een voorbeeld van. Al tijdens de eerste fases van het BIM model worden eventuele fouten gezien en voorkomen. Het 3D-ontwerp zorgt ervoor dat details en gegevens worden omgezet naar data. Zo wordt er bijvoorbeeld een ‘robotic total station’ ingezet voor het bepalen van de positie van de te maken objecten.

Blijven ontwikkelen

Hoewel de stap naar digitaal werken vaak heel logisch klinkt, kan het implementeren van veranderingen veel tijd kosten. Twijfel je nog? De digitalisering in de bouw zet ongetwijfeld door. Als bouwbedrijf is het dus van belang om te blijven ontwikkelen.

Wil je weten hoe wij jou hierbij kunnen helpen? Neem contact op met één van onze experts.

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *