Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie is een computerprogramma (software) dat op een webserver draait. Het is dus altijd bereikbaar via internet en vanaf ieder systeem direct toegankelijk. Er vindt interactie plaats of de content die wordt getoond is specifiek gericht op de gebruiker. Wil je meer weten over een webapplicatie? Lees dan dit artikel.

Dit is een webapplicatie:

  1. Vanaf elk systeem direct toegankelijk
  2. Een webapplicatie werkt vanuit een centrale database: gegevens kunnen eenvoudig opgeslagen worden
  3. Een webapplicatie is eenvoudig uit te breiden
  4. Een webapplicatie is gebruikers specifiek

Waarschijnlijk weet je nu nog steeds niet helemaal wat een webapplicatie precies is. Daarom maken we graag gebruik van een aantal voorbeelden. Wedden dat je zelf al dagelijks gebruikmaakt van webapplicaties?

Een paar voorbeelden van webapplicaties zijn: Hotmail, Rabo Internetbankieren, Google Maps en Zalando. Maar er zijn nog talloze andere voorbeelden. Binnen een bedrijf worden ook webapplicaties gebruikt. Denk hierbij aan kilometerregistratie, logistieke planning en het automatiseren van de administratie.

Voorbeelden van webapplicaties

  • Hotmail (e-mails checken)
  • Rabo Internetbankieren (internetbankieren via de website van je bank)
  • Facebook (contact met vrienden onderhouden)
  • Zalando en Wehkamp (online kleding en schoenen bestellen)
  • Google Maps (de weg vinden van A naar B)

Een webapplicatie wordt tegenwoordig vrijwel door iedereen gebruikt. Als bedrijf kun je een webapplicatie inzetten om bepaalde taken te digitaliseren of om tijd te besparen.

Het verschil tussen een website en webapplicatie

Het kan verwarrend zijn om het verschil tussen een webapplicatie en website te zien. Een website laat vooral content zien. Een webapplicatie laat content zien én heeft een functie. Je gebruikt de webapplicatie voor doeleinden. Een webapplicatie heeft gebruikers en een website heeft bezoekers.

Wat zijn de voordelen van een webapplicatie?

Ben je nog niet overtuigd over alle functies van een webapplicatie? Wij zetten de drie belangrijkste voordelen nog eens op een rijtje.

  1. Automatisering

Een webapplicatie werkt altijd in de bestaande browser – je hoeft geen speciale software te installeren

2. Tijd besparen

Webapplicaties kun je snel en eenvoudig koppelen aan andere webapplicaties – eventueel met directe uitbreidingen. Dit bespaart je veel tijd omdat je geen andere apps meer hoeft te installeren.

3. Geld besparen

Een webapplicatie werkt op alle platforms en apparaten. Je hoeft dus geen extra tablet, laptop of ander apparaat te kopen om de applicatie te gebruiken.

Wil jij graag een wepapplicatie ontwikkelen voor jouw bedrijf? Of twijfel je nog en ontvang je graag advies? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op.