Loting & Matching gemeente Amsterdam
Voor de situaties waarin er scheefgroei is tussen vraag en aanbod is skrepr sinds 2012 LMS (Loting & Matching Systeem) aan het ontwikkelen. Met dit product kan op een eerlijke en transparante wijze een toewijzing van aanbod uitgevoerd worden, waarbij voorgedefinieerde regels toegepast kunnen worden.
Klant
Gemeente Amsterdam
Industrie
Educatie, Loting & Matching
Goals
Jaarlijks plaatsen van 10.000 leerlingen door slimme algoritmes op het voortgezet onderwijs voor de stad Amsterdam en omstreken.
Type
Governance
Top 3 plaatsingen
Leerlingen
Tienduizenden kinderen geplaatst_
Voor de gemeente Amsterdam wordt LMS ingezet voor de schoolloting. Deze loting is nodig om aangemelde kinderen zo efficient en eerlijk mogelijk te plaatsen op hun school van voorkeur. In veel gemeenten is het elk jaar een uitdaging om een procedure in te richten waarbij gegarandeerd is dat deelnemers op de matching kunnen vertrouwen in een volledig uitgewerkte aanpak.
Algoritme: Deferred Acceptance – Single Tie Break_
De kern van LMS bestaat uit een aantal configureerbare algoritmes die gebruikt kunnen worden bij het uitvoeren van loting en matching. In samenwerking met hoogleraren van de VU Amsterdam zijn deze algoritmes samengesteld en getest, waardoor hun werking gegarandeerd is.
Bij Deferred Acceptance (DA) leveren alle leerlingen een voorkeurslijst in. Elke leerling wordt tijdelijk op zijn eerste voorkeur geplaatst. Sommige scholen zullen dan teveel leerlingen hebben en loten een aantal leerlingen uit. Deze leerlingen gaan naar de volgende school op hun voorkeurslijst en kunnen daar ook weer meeloten. Pas als geen enkele school meer leerlingen dan plaatsen heeft, worden de leerlingen definitief geplaatst.
Loting en one-sided matching_
Voor de gemeente Amsterdam wordt een one-sided matching toegepast. Dit betekent dat er maar één matching partij voorkeuren heeft, in dit geval zijn dit de leerlingen die voorkeur hebben voor VO-scholen. Andersom is dit niet het geval, VO-scholen hebben geen voorkeuren voor leerlingen.
De voorkeuren van de VO-scholen worden daarom door middel van loting gedaan. Elke leerling krijgt bij de matching een willekeurig lotnummer toegewezen. Aan de hand van dit lotnummer wordt bepaald op welke volgorde het algoritme uitgevoerd wordt.
Voorrangsregels_
Bij het opgeven van voorkeuren door een kind kan een voorrangsregel opgegeven worden. Een voorrangsregel verhoogt de kans op plaatsing op een VO-school van voorkeur. Voor toelating op een VO-school van voorkeur in Amsterdam worden een aantal voorrangsregels gehanteerd, waaronder “Denominatie”, “Broertjes en zusjes”, “Kind van personeel”, “Harheidsclausule” en dergelijke. Een voorrang heeft binnen LMS een gewicht als eigenschap, hiermee is gemakkelijk aan te geven welke voorrang zwaarder weegt dan de ander.
Reservelijsten_
Kinderen die niet geplaatst worden op een school van voorkeur worden automatisch geplaatst op de reservelijst. Per school en klas wordt een aparte reservelijst bijgehouden. De reservelijst wordt vervolgens in de procedure gebruikt om op een eerlijke wijze de vrijgekomen plaatsen te vullen met de juiste leerling.
Analyses & adviezen_
LMS gebruikt automatische analyses voor het verbeteren van capaciteiten voor VO-scholen. Aan de hand van vele duizenden proefmatches geven wij advies aan VO-scholen voor het verbeteren van hun capaciteit voor een zo hoog mogelijke scoringspercentage. Zo kan het zijn dat op een school de capaciteit van havo niet volledig benut wordt en dat deze school bij vwo moet uitloten. Ons advies zou dan kunnen zijn om bijvoorbeeld een x-aantal capaciteit te verhangen van havo naar vwo.
Door deze analyses en adviezen vanuit LMS worden er jaarlijks vele tientallen optimalisaties uitgevoerd en wat kan oplopen tot hoge percentages verbeteringen.
Centrale bekendmaking matching uitslag_
De uitslag van de Loting en Matching voor de gemeente Amsterdam wordt centraal uitgevoerd. Ouders en verzorgers krijgen een e-mail met daarin een link naar het uitslag portaal. Op een afgesproken datum en tijd wordt op dit portaal de uitslag bekend gemaakt. Op het moment van bekendmaking wordt LMS overspoeld met vele duizenden verzoeken.