Dit is waarom digitalisering belangrijk is voor MKB

Ben jij een MKB’er? En wil jij je organisatie graag efficiënter inrichten? Dan is het raadzaam om eens na te denken over digitalisering. Dat kan je op den duur namelijk veel tijd en geld schelen.  

Wat betekent digitalisering voor MKB?

Digitalisering van je bedrijf zorgt ervoor dat bijna alle werkzaamheden veel efficiënter verlopen. Denk bijvoorbeeld aan betere klantenbinding: je kunt je klanten sneller te woord staan en de communicatie met je klanten verloopt vlotter. Dit zorgt er op den duur voor dat klanten zich eerder aan je merk binden en daardoor vaker terug komen. Digitalisering zorgt er ook voor dat de administratieve taken vlotter en efficiënter verlopen. Er komt meer structuur in je bedrijf, en dit is vaak nodig om tot een volledig einddoel te komen.

Voordelen van digitalisering:

  1. Klantenbinding
  2. Efficiënter werken
  3. Administratie beter op orde
  4. Hogere klanttevredenheid
  5. Minder fouten
  6. Niet meer afhankelijk van een locatie

Klantenbinding

Het grootste voordeel van digitalisering is toch wel klantenbinding. Als bedrijf wil je je verbonden voelen met je klant. Je wil weten wat er in je klant omgaat en waar hij of zij behoefte aan heeft. Tegenwoordig werken we veel meer digitaal dan voorheen en dit zal in de loop der tijd alleen nog maar stijgen. Deze transformatie zorgt ervoor dat er bij klanten nieuwe behoeftes ontstaan. Je ziet bijvoorbeeld dat klanten steeds vaker online worden beïnvloed en via internet hun producten en/of diensten bestellen. Digitalisering heeft er onder andere voor gezorgd dat consumenten hun producten sneller kunnen kopen en hier dus ook meer behoefte aan hebben. Als MKB’er kan je niet achterblijven in dit proces. Je wil je klanten immers behouden en niet teleurstellen. 

Waar begin je?

Als MKB’er wil je liever niet te veel geld uitgeven aan verschillende applicaties. Goed nieuws: dit hoeft ook helemaal niet. Het is alleen belangrijk dat je voor jezelf doelen stelt welke je wil bereiken en dat je weet wat je als bedrijf belangrijk vindt. Een goed voorbeeld van een applicatie die je als MKB bedrijf kunt gebruiken, is een planningsapplicatie. Een planningsapplicatie zorgt ervoor dat alle medewerkers intern kunnen zien wanneer en wie op dat moment beschikbaar is. Op die manier worden er geen fouten gemaakt in de planningen. Je zult merken dat dit op den duur veel tijd scheelt en dat er minder fouten worden gemaakt. Dit zie je ook terug in het aantal uren dat je kwijt bent aan administratief werk.

Digitale communicatie

Het is dus vooral van belang dat je communicatie digitaal verloopt. Digitale communicatie zorgt uiteindelijk voor een hogere klanttevredenheid. Hoe? Door digitalisering kun je als bedrijf sneller schakelen en eerder op klanten reageren. Klanten verwachten, juist in deze tijd, dat een bedrijf snel reageert. Als een bedrijf niet snel reageert, komt de klant vaak niet terug. Door snel te reageren, blijft een klant terugkomen en bind je de klant aan je merk en/of bedrijf. Dit geldt niet alleen voor je klanten, maar bijvoorbeeld ook voor leveranciers en zakenrelaties. Andere goede voorbeelden hiervan zijn online Team meetings met collega’s of zakenrelaties, het gebruiken van de Cloud en mobiele communicatie. Deze tools dragen bij aan de optimalisatie van alle verschillende bedrijfsprocessen. 

Website

Een hele belangrijke tip is om je website altijd up-to-date te houden. Dit is namelijk het visitekaartje van je winkel! Hier begint de customer journey van de klant. De definitie van customer journey is: de virtuele reis die een klant aflegt tot en met het afnemen van een product of dienst. De klant doorloopt allerlei tussenstappen en contactmomenten voordat hij overgaat tot een aankoop. Voordat de klant jouw winkel bezoekt, kijkt hij of zij (bijna) altijd op de website. Ziet jouw website er verouderd uit? Dit schrikt de klant vaak af en dit kán er zelfs voor zorgen dat de klant besluit om de winkel niet te bezoeken.

Customer experience

Denk na over het design en de uitstraling van je website, maar vergeet ook de customer experience niet. De definitie van customer experience is: de som van alle interactiemomenten tussen een organisatie en een (potentiële) klant waarbij de ervaring van een klant op elk touch point gelijk moet staan met de verwachtingen die een klant heeft. Dit geldt voor zowel online (je website) maar ook offline (de ervaring die de klant in de winkel heeft). Op het gebied van digitalisering betekent dit dat je website goed moet werken. Als de website goed en makkelijk werkt, heeft de klant minder stappen nodig om een bestelling te plaatsen of om een bezoek te brengen aan je fysieke winkel. Tegenwoordig zijn klanten gewend om niet lang te hoeven wachten; vandaag besteld is morgen in huis. Voldoet jouw winkel of website hier niet aan? Dan bestaat de kans dat de klant een andere website bezoekt en jouw website achterwege laat.

Efficiënt werken

Het is waarschijnlijk wel duidelijk dat digitalisering vooral voor het behouden van je klanten of voor het verkrijgen van nieuwe klanten heel belangrijk is. Digitalisering heeft echter nog veel meer voordelen. Digitale workflows zorgen ervoor dat de productiviteit van medewerkers toeneemt en de doorlooptijd afneemt. De administratie verloopt efficiënter omdat alles op één centrale plek wordt beheerd. Je bepaalt makkelijk wie wanneer toegang heeft tot de data, zonder dat je afhankelijk bent van een computer of locatie. Dit houdt in dat je overal én altijd kunt werken. 

Wil je meer weten over wat digitalisering voor jouw MKB inhoudt? Neem dan contact op met één van onze experts. Wij staan graag voor je klaar!