Welke programmeertaal kies ik voor mijn applicatie?
Stel je voor: je bent druk bezig met het bouwen van een app of softwarepakket, of je hebt plannen om dit te (laten) doen. Tijdens dit proces kom je er al gauw achter dat je veel belangrijke keuzes moet maken. Eén van deze keuzes is: welke programmeertaal is het meest geschikt voor mijn app of software pakket? Tijdens het lezen van deze blog staan we stil bij de waaromvraag van het hele verhaal. Elk type programmeertaal heeft verschillende functionaliteiten. Het is dus belangrijk om te achterhalen wat het doel is van jouw applicatie en hoe je de software er uit wil laten zien.
Wat is een programmeertaal?
Voordat we antwoord geven op welke programmeertaal je nodig hebt, gaan we in op wat een programmeertaal precies is. Letterlijk vertaald is een programmeertaal: een taal waarin computerprogramma’s worden geschreven (via www.encylco.nl). Oftewel: een gecodeerde taal die wordt gebruikt door programmeurs om instructies te geven via een apparaat voor de eindgebruiker.
Waar begin ik?
Net zoals bij de meeste projecten is het van belang om te weten waar je moet beginnen. Denk hierbij na over de waarom vraag van het verhaal. Waarom wil je een applicatie (laten) bouwen? Welk probleem lost de applicatie op voor de eindgebruiker? Zodra je antwoord kan geven op de waarom vraag, bekijk je wat je nodig hebt om het probleem om te lossen. Wie is de eindgebruiker precies? Welk apparaat gebruikt de eindgebruiker? Hoe moet de applicatie eruit komen te zien?
Als je antwoord kunt geven op de bovenstaande vragen, dan weet je ook welk programmeertaal het meest geschikt is voor jouw applicatie. De keuze is dus afhankelijk van een aantal factoren:
- Het apparaat waar de eindgebruiker gebruik van maakt: een smartphone, desktop of tablet
- Op welk besturingssysteem de applicatie gaat draaien: IOS of Android
- Of het een webapp, native of hybride moet zijn
- Welke soorten functionaliteiten de applicatie moet hebben: GPS, animaties en/of video’s en het aantal koppelingen
Er zijn dus heel veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van jouw wensen en doel kan het zelfs voorkomen dat er voor één applicatie meerdere programmeertalen geschikt zijn. Je kunt dus ook meerdere programmeertalen koppelen in één app.
Top 10 meest populaire programmeertalen
Inmiddels bestaan er tientallen verschillende programmeertalen. Wij hebben een selectie gemaakt van de 10 meest populaire programmeertalen die op dit moment veel gebruikt worden.
- Javascript
Bovenaan deze lijst staat Javascript. Dit komt omdat deze programmeertaal over het algemeen gemakkelijk te gebruiken is en tegelijkertijd heel krachtig is. Javascript is het meest geschikt voor het maken van interactieve webpagina’s, maar wordt ook gebruikt voor het bouwen van games.
- Python
Python is een krachtige programmeertaal waar je van alles mee kunt maken. Volgens veel programmeurs staat Python bekend als de makkelijkste taal om mee te beginnen. Het wordt onder andere gebruikt bij de ontwikkeling van webapplicaties en voor data science. Leuk feitje: deze programmeertaal is zo’n 30 jaar geleden ontwikkeld door de Nederlandse programmeur Guido van Rossum.
- Java
Hoewel de naam veel lijkt op Javascript, hebben deze twee weinig met elkaar te maken. Javascript is een scripttaal en Java is een programmeertaal. Java wordt het meest gebruikt voor het bouwen van Android apps. Grote bedrijven als Twitter en Netflix maken gebruik van deze taal. Java is platformonafhankelijk: de taal is op vrijwel elk apparaat te gebruiken. Handig dus als je eindgebruiker gebruik maakt van meerdere apparaten.
- PHP
PHP is net als Javascript eigenlijk geen programmeertaal. Wat is het dan wel? PHP is een serverside scripttaal: het zorgt voor de verwerking van gegevens. Het is speciaal bedoeld om op gekoppelde webservers dynamische webpagina’s te maken. Je gebruikt PHP dus in combinatie met een andere programmeertaal. Met PHP alleen kun je namelijk niet zo veel: je hebt specifieke scripts nodig. In deze scripts staan de opdrachten voor PHP.
- C#
C# is een programmeertaal die is ontwikkeld door Microsoft. Het is een moderne en eenvoudig te gebruiken taal die nog jarenlang toepasbaar is. C# is speciaal ontworpen om de behoeften van het bedrijfsleven en de ondernemingen in gedachten te houden. Het is gemaakt voor bedrijven om allerlei soorten software te bouwen met behulp van één enkele programmeertaal. Je hebt dus geen andere programmeertalen nodig.
- C++
C++ is ooit gemaakt als uitbreiding van de programmeertaal C (nummer 9 in dit rijtje). De grootste verschillen tussen deze twee programmeertalen zijn: C++ is object georiënteerd en heeft Exceptions. Daarnaast ondersteunt C++ function overloading en is het een hoge programmeertaal. C++ biedt over het algemeen dus meer functionaliteiten dan C. C++ is een stuk complexer dan C.
- TypeScript
TypeScript is een uitbreiding op de nummer 1 in deze lijst: JavaScript. Het is vooral bedoeld om JavaScript toepassingen sneller, veiliger en robuuster te maken. TypeScript wordt veel ingezet om een typesysteem toe te voegen aan JavaScript. Door TypeScript toe te voegen worden je programma’s krachtiger en kun je fouten makkelijker opsporen.
- Shell
Shell wordt over het algemeen beschouwd als een relatief eenvoudige programmeertaal. Een Shell script wordt vaak gebruikt voor korte administratieve taken, zoals: het uitpakken van een programma, het verplaatsen van bestanden of als compilatie. Je gebruikt Shell dus in combinatie met een andere programmeertaal.
- C
Vroeger was C wereldwijd een lange periode de meest populaire programmeertaal. Inmiddels is de taal door andere programmeertalen voorbijgestreefd. De grootste verschillen hebben we eerder al genoemd bij C++ (nummer 6). Echter is het volgens experts verstandiger om eerst met C te beginnen.
- Ruby
De laatste in dit rijtje is Ruby: deze programmeertaal is ontworpen om snel en makkelijk object georiënteerd (OO) te programmeren. Ruby wordt meestal gebruikt voor het ontwikkelen van webapplicaties. Over het algemeen wordt Ruby door ontwikkelaars als prettig ervaren. Bedrijven die gebruik maken van Ruby zijn bijvoorbeeld: DigiD en Groupon.
Welke programmeertaal kies ik?
In het rijtje hierboven hebben we de top 10 programmeertalen genoemd van dit moment. Zoals je ziet heeft elke taal voor- en nadelen. De keuze voor een programmeertaal hangt af van de wensen en behoeften van de eindgebruiker van je applicatie of software. Het is bijna onmogelijk om alle programmeertalen onder de knie te krijgen, daarom raden wij aan om je te specialiseren tot één of enkele talen die elkaar aanvullen. Skrepr helpt je hier graag bij. Heb je vragen of wil je meer weten over de verschillende programmeertalen? Praat vandaag nog met één van onze experts.