Datalekken voorkomen? Maak deze 5 fouten niet
Je wilt er niet aan denken: vertrouwelijke klantdata die op straat ligt. Of belangrijke bedrijfsinformatie die in handen valt van cybercriminelen – en voor grof geld wordt doorverkocht op het dark web. Toch gebeurt het vaker dan je denkt.
Cybercriminaliteit groeit keihard. Grote bedrijven kunnen zich peperdure beveiligingsteams en high-end tools veroorloven. Voor mkb’ers ligt dat anders. Met beperkte middelen én vaak minder kennis van cybersecurity, zijn zij een makkelijker doelwit. Eén foutje van een medewerker kan al genoeg zijn voor een datalek. En dat kost je niet alleen geld, maar ook het vertrouwen van je klanten.
Maar: geen paniek. Je hoeft geen miljoenen te investeren om jezelf beter te beschermen. In deze blog laten we zien welke fouten we vaak tegenkomen – en hoe jij die makkelijk voorkomt. Met een paar slimme maatregelen kun je jouw IT een stuk veiliger maken, zonder ingewikkeld gedoe of hoge kosten.
Zo ontstaat een datalek: dit gaat vaak mis
Elk bedrijf is anders. Andere systemen, andere werkwijzen, andere mensen. Maar als er ergens een datalek ontstaat, zie je vaak dezelfde fouten terugkomen. Slordigheden, gemiste updates of verkeerde aannames – en dat hoeft echt niet. We nemen de vijf grootste valkuilen met je door.tstaat, zie je vaak dezelfde fouten terugkomen.
1. Klikken zonder nadenken
De meeste cyberaanvallen beginnen met een klik. Een medewerker ontvangt een mail van een ‘collega’ of ‘leverancier’, compleet met bedrijfslogo en nette aanhef. Alles lijkt betrouwbaar. Totdat je op de link klikt. Dan geef je hackers direct toegang tot gevoelige gegevens – of installeer je zonder het te weten malware of ransomware.
Phishingmails zijn tegenwoordig nauwelijks van echt te onderscheiden. Geen rare zinnen meer of verhalen over mysterieuze prinsen met miljoenen. Ze zijn strak, geloofwaardig en vaak urgent van toon: “klik snel, anders word je geblokkeerd.”
Wat kun je doen?
- Controleer het mailadres zorgvuldig (vaak net een lettertje anders of een afwijkend domein, zoals .eu in plaats van .nl).
- Bel de afzender als je twijfelt.
- En lees elke mail aandachtig. Alles wat té dringend voelt of je vraagt om “meteen te klikken” – is een rode vlag.
2. Zakelijke apparaten privé gebruiken: liever niet
Veel medewerkers gebruiken hun werktelefoon of laptop ook privé. Even snel iets opzoeken, een appje sturen of onderweg een filmpje kijken – het lijkt onschuldig. En vaak gaat het ook goed. Tot het misgaat.
Want buiten kantoor is het risico groter dat gevoelige informatie op een onbeveiligd netwerk belandt. Of per ongeluk wordt gedeeld via een privé-app. En dan is de grens tussen werk en privé ineens een probleem.
Gelukkig is er een simpele oplossing: houd zakelijk en privé gescheiden op je apparaten. Dat kan heel makkelijk met mobile device management (MDM). Daarmee geef je per apparaat precies aan wat mag en wat niet. Je kunt apparaten vergrendelen op afstand of zelfs wissen bij verlies of diefstal.
Gebruik je Microsoft Intune? Dan is het nóg makkelijker om zowel zakelijke als persoonlijke apparaten goed te beveiligen – zonder in te leveren op gebruiksgemak. Zo houd je grip op je data, waar je team ook werkt.
3. Apparaten onbeheerd achterlaten
Even snel een kop koffie halen en je laptop open op je bureau laten liggen? Of je telefoon in de auto laten liggen tijdens een klantbezoek? Kleine dingen, maar wel met grote risico’s. Als een apparaat in verkeerde handen valt, kan dat zomaar leiden tot een datalek.
Een goed beleid voor apparaatbeheer voorkomt een hoop gedoe. Stel apparaten zo in dat ze automatisch vergrendelen bij inactiviteit. Versleutel data standaard, zodat informatie niet zomaar uit te lezen is. En vergeet het allerbelangrijkste niet: maak je team bewust van de risico’s. Want als iedereen snapt wat er op het spel staat, gaan ze vanzelf zorgvuldiger met hun spullen om.
4. Zwakke of hergebruikte wachtwoorden
We gebruiken met z’n allen behoorlijk wat wachtwoorden. Voor werk, voor apps, voor online aankopen of socials. Logisch dat je daar niet allemaal een apart, sterk wachtwoord voor onthoudt. Dus wat doen veel mensen? Ze kiezen iets makkelijks. Of gebruiken hetzelfde wachtwoord overal.
Maar precies dát maakt het makkelijk voor hackers. Eén zwak wachtwoord kan genoeg zijn om toegang te krijgen tot je hele digitale omgeving. En hergebruik je dat wachtwoord ook nog eens op meerdere plekken? Dan geef je een aanvaller in één klap de sleutels tot ál je accounts en data.
Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen:
- Gebruik een wachtwoordmanager
- Stel sterke wachtwoorden verplicht
- En activeer altijd multifactorauthenticatie (MFA)
5. Verouderde software en systemen
Loop je nog met een oud besturingssysteem? Of klik je steeds die update-meldingen weg omdat je “er nu even geen tijd voor hebt”? Dan laat je onbewust de deur op een kier voor cyberaanvallen. Verouderde software krijgt geen beveiligingsupdates meer. En dat betekent: kwetsbaarheden die open blijven staan. Hackers zijn daar gek op.
Het goede nieuws: je hoeft echt niet meteen alles te vervangen. Vaak kun je met automatische updates en een beetje slim beheer al grote risico’s vermijden. Zorg dat je systemen up-to-date blijven en kijk kritisch naar de onderdelen die écht niet meer mee kunnen. Soms is het al voldoende om één module of functie te upgraden naar een veiligere versie.moment van aankoop tot het moment dat je er afstand van doet. Als je IT-uitgaven op deze manier benadert, wordt het makkelijker om waarde toe te voegen aan je digitale diensten, onnodige investeringen te voorkomen en processen efficiënter in te richten.
Zet je digitale veiligheid op scherp
Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En als mkb’er ben je vaak nét wat kwetsbaarder. Zeker als je mensen per ongeluk op verkeerde links klikken, wachtwoorden hergebruiken of systemen verouderd zijn. Maar geen paniek: je kunt veel risico’s eenvoudig tackelen.
Met de juiste tools én een IT-partner die met je meedenkt – zoals Skrepr Tech – breng je je digitale veiligheid snel op niveau. Zo voorkom je gedoe én slaap je ’s nachts weer net wat rustiger.
Nieuwsgierig hoe jouw organisatie ervoor staat? Doe dan onze securitycheck en ontdek waar je nog winst kunt pakken. Of ben je toe aan een IT-omgeving die altijd werkt, zonder gedoe? Neem dan gerust even contact op. We denken graag met je mee.